Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Εξερευνητές και θαλασσοπόροι : Οδυσσέας

     Η ζωή του περίφημου ταξιδευτή Οδυσσέα δίνει τον ορισμό του εξερευνητή. Ο Όμηρος τον περιγράφει ως τον περιπλανώμενο βασιλιά που είδε τις πόλεις πολλών ανθρώπων και γνώρισε τη σκέψη τους (Πολλών ανθρώπων είδεν άστεα και νούν έγνω). Το όνομά του είναι συνώνυμο του “ταξιδιώτη” σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμο. Το αν είναι ιστορικό ή όχι πρόσωπο, μικρή σημασία έχει. 
    
   Ταξίδεψε σε πολλές άγνωστες χώρες κι ο χώρος των περιπλανήσεων του ήρωα ταυτίζεται με περιοχές της Ιταλίας και της Σικελίας.
Ο πρώτος σταθμός του Οδυσσέα μετά την αναχώρηση του από την Τροία είναι η χώρα των Κικόνων , στην περιοχή της Θράκης (Έβρος)
Φθάνει στη χώρα των Λωτοφάγων κάπου στον κόλπο της Μεγάλης Σύρτης στην Τυνησία.
Επόμενος σταθμός είναι η Αιαία, το νησί της μάγισσας Κίρκης, που σύμφωνα με τον Όμηρο βρισκόταν κάπου ανατολικά του Ηλίου, πιθανόν ανάμεσα στις εκβολές του Τίβερη και τον κόλπο της Νάπολης.
Φεύγοντας από το νησί της Κίρκης ο Οδυσσέας ψάχνει και βρίσκει την Πύλη προς τον Άδη. Ίσως η χώρα του Κάτω Κόσμου είναι στην Κύμη, ενώ έχει υποστηριχθεί και η άποψη ότι πρόκειται για την Εφύρα της Θεσπρωτίας, στον  ποταμό Αχέροντα .
Ακολουθεί το στενό της Μεσσήνης ,ανάμεσα στη Σικελία και τη νότια Ιταλία , τόπος γνωστός στην εποχή εκείνη για ισχυρά θαλασσινά φαινόμενα, εκεί όπου κατοικούσαν η Σκύλλα και η Χάρυβδη...
αργότερα φτάνει στην Ωγυγία το νησί της Καλυψώς , που πολλοί το τοποθετούν  στο στενό του Γιβραλτάρ ....και τελευταίος σταθμός πριν την Ιθάκη είναι το νησί των Φαιάκων η σημερινή Κέρκυρα.
    Στις θαλασσινές του περιπλανήσεις βοηθός του ήταν η θεά Αθηνά.
Σκοπός της αποστολής του ήταν να επιστρέψει με τους συντρόφους του στην πατρίδα τους ,την Ιθάκη , μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου.
Όμως αντίθετα με αυτό ταξίδεψαν σε πολλά μέρη ....πιθανόν από δίψα για περιπέτεια, για την αναζήτηση νέων αγορών και εμπορικών δρόμων, νέων λαών και τόπων όπου θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες αποικίες.
       Η “Οδύσσεια”, το έπος που έκανε το όνομά του ξακουσμένο, είναι συνώνυμο της περιπέτειας και εκτός από ένα συναρπαστικό έπος, παραμένει ακόμα και σήμερα μια πολύτιμη γεωγραφική πηγή κι ένας οδηγός ναυσιπλοΐας στον τότε γνωστό κόσμο. 
Πολλοί επίσης είναι εκείνοι που υποστήριξαν πως η Οδύσσεια δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία σύνοψη των εξερευνητικών ταξιδιών στη Μεσόγειο που έγιναν την εποχή του Ομήρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου