Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Εξερευνητές και θαλασσοπόροι : Μαγγελάνος


O Φερδινάνδος Μαγγελάνος υπήρξε διάσημος Πορτογάλος θαλασσοπόρος. 
Ηγήθηκε της αποστολής εκείνης, που πέτυχε τον πρώτο περίπλου της Γης. 
   Σε ένα από τα ταξίδια του συνέλαβε το τολμηρό σχέδιο να ταξιδέψει προς τα  δυτικά με προορισμό τις Μαλούκες νήσους της Μαλαισίας .
 Όταν όμως επανήλθε στη Πορτογαλία το 151 για να καταστρώσει το σχέδιό του, ο Βασιλέας Μανουέλ Δ΄δε δέχτηκε να εγκρίνει τις οικονομικές απαιτήσεις του ταξιδιού , οπότε και αναζήτησε την ισπανική υπηκοότητα.


Το ταξίδι του εγκρίθηκε από το βασιλιά Κάρολο Ε΄της Ισπανίας ,που επιθυμούσε να μάθει αν τα νησιά Μαλούκες βρίσκονταν στο χώρο της Ισπανικής επιρροής.
  Από τα νησιά Μαλούκες προερχόταν το μεγαλύτερο μέρος των μπαχαρικών που προοριζόταν για το ευρωπαϊκό εμπόριο.
  Έτσι έγινε ο Μαγγελάνος ο δεύτερος μετά τον Κολόμβο, μεγάλος θαλασσοπόρος, τον οποίο «έχασαν» οι Πορτογάλοι και αξιοποίησαν οι Ισπανοί για τις εξερευνήσεις των θαλασσών. 
Η αποστολή ξεκίνησε στις 20 Σεπτεμβρίου του 1519  με πέντε (5) πλοία : το Τρινιδάδ, το Σαν Αντόνιο, το Βιτόρια ,το Σαντιάγο ,το Κονθεπθιόν και συνολικό πλήρωμα 265 άνδρες.
  Από την Ισπανία έφτασε στις Κανάριες νήσους, πέρασε στα ανοιχτά του Πράσινου Ακρωτηρίου , έφτασε στις ακτές της Βραζιλίας και μετά της Αργεντινής και έφτασε μέχρι το Ρίο ντε λα Πλάτα.
 Πέρασε από τη Γη του Πυρός -από τον πορθμό που αργότερα πήρε το όνομά του: τον πορθμό του Μαγγελάνου- και έφτασε σε έναν μεγάλο ωκεανό που του φάνηκε πολύ ήσυχος «mar pacifico» όπως είπε κι ο ίδιος ...γι αυτό τον ονόμασε Ειρηνικό ωκεανό.
  Έφτασε στα νησιά Γκουάμ , από εκεί πήγε στις Φιλιππίνες και έφτασε στα νησιά Μαλούκες.
Σκοτώθηκε από ιθαγενείς στρατιώτες του φύλαρχου Λάπου Λάπου στη μάχη του Μακτάν στις Φιλιππίνες .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου