Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Εξερευνητές και θαλασσοπόροι : Πυθέας


 Ο Πυθέας από τη Μασσαλία ήταν γεωμέτρης , μαθηματικός και αστρονόμος. Επίσης ήταν ναυτικός και γεωγράφος.Έγινε γνωστός για το εξερευνητικό του ταξίδι στο βόρειο ωκεανό.
Το 331 π.Χ. προσελήφθη από τους εμπόρους της Μασσαλίας για να ενισχύσει το εμπόριο του κασσίτερου, ανακαλύπτοντας νέους εμπορικούς δρόμους, ανταγωνιστικούς σ΄ εκείνους των Φοινίκων, οι οποίοι μονοπωλούσαν τον Ατλαντικό.
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις και τους υπολογισμούς του Πυθέα, όσο κατευθυνόταν κάποιος προς το Βορρά τόσο μεγαλύτερες γίνονταν οι μέρες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Υποστήριξε λοιπόν ότι σε κάποιο πολύ βόρειο σημείο της γης - αγνοώντας την ύπαρξη των πόλων- ο ήλιος, για κάποιες μέρες του χρόνου, δε θα έδυε καθόλου. Και ξεκίνησε να το αποδείξει.
  Στόχος του ταξιδιού του λοιπόν ήταν να βρει δίοδο προς τον Εύξεινο πόντο.
Για το ταξίδι του χρησιμοποίησε δύο πεντήκορους , οι οποίες ήταν ποία των Μασσαλιωτών  και της ανοιχτής θάλασσας. Μαζί του είχε συνολικά 130 άτομα, 50 κωπηλάτες και 80 πολεμιστές. 
Τα εφόδια που είχαν πάρει μαζί τους ήταν ρούχα , ανταλλακτικά  για την επισκευή των πλοίων, τροφές (σιτάρι ,παστά ψάρια, λάδι , ελιές κριθάρι κ.ά.)
  Ξεκίνησαν το ταξίδι 1η Φεβρουαρίου 331 π.χ. 
Οι Μασσαλιώτες τον συνόδευσαν ως τις «Ηράκλειες στήλες» διότι υπήρχε ο φόβος επίθεσης από τους Καρχηδόνιους.


Ο Πυθέας όχι μόνο ολοκλήρωσε με επιτυχία την αποστολή του, αλλά έκανε το γύρο της Βρετανίας κι έφτασε μέχρι τη Σκανδιναβική Χερσόνησο. Πέρασε από :Αγγλία , Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Νορβηγία , Αρκτικός κύκλος, Νήσους Φαρόες, Ισλανδία ,Γροιλανδία , Β.πόλο.
Στην πραγματεία του Περί Ωκεανού, ο αρχαίος γεωγράφος αναφέρεται σ΄ ένα νησί όπου ο ήλιος παραμένει ψηλά στον ορίζοντα ολόκληρο το εικοσιτετράωρο, περίπου έξι μέρες ταξίδι από το βορειότερο άκρο της σημερινής Σκωτίας. Ο τόπος αυτός ήταν γνωστός ως Θούλη, υπερβόρεια μυθική χώρα για τους Έλληνες. Σύμφωνα με τους σημερινούς ερευνητές, πρόκειται είτε για την Ισλανδία είτε για κάποιο από τα νησιά του Αρκτικού Κύκλου, τις Φαρόες ή τα νησιά Σέτλαντ.
  Τέλη Ιουνίου του330 π.Χ. ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής από τον ίδιο δρόμο.
Όταν έφτασαν στη Μασσαλία ο κόσμος τον κριτίκαρε διότο το ταξίδι αυτό στοίχισε πολλά χρήματα χωρίς να πετύχει το στόχο του.
 Μετά τις επικρίσεις αυτές κλείστηκε στο σπίτι του κι έγραψε τα βιβλία :«ο Ωκεανός»,
«Γης περίοδος», «Πυθέος περίπλους» 
Λέγεται πως το ταξίδι του το χρηματοδότησε ο Μέγας Αλέξανδρος.
  Απέδειξε πως 

  • η Ευρώπη μέχρι τη Βαλτική βρέχεται γύρω γύρω από θάλασσα
  • ότι η Βρετανία είναι νησί- μάλιστα μέτρησε την περίμετρό της και το αποτέλεσμα απέχει 2,5% από την πραγματική.
  • η μέτρηση του  γεωγραφικού πλάτους ενός τόπου
  •   Σημαντική θεωρείται και η κατασκευή της Διόπτρας, δικής τους έμπνευσης με την οποία πραγματοποιούσε νυχτερινές και ημερήσιες ουράνιες σκοπεύσεις.

Χαρακτηριστικά είναι όσα έγραψε ένας σύγχρονος συγγραφέας: "Αν καταρτίσουμε ένα κατάλογο από πέντε - έξη εξερευνητές που έκαναν τα πιο πολλά για ν' ανακαλύψουν τα μυστήρια στη γύρω φύση, τότε ο Πυθέας με το Μαγγελάνο και τον Κούκ ασφαλώς θα πρέπει να βρίσκονται σ' αυτόν".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου