Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Εξερευνητές και θαλασσοπόροι : Ντέιβιντ Λίβινγκστον


Ο Ντέιβιντ Λίβινγκστον ήταν Σκωτσέζος, από τους τολμηρότερους και διασημότερους εξερευνητές της Αφρικής και ιεραπόστολος, ο οποίος γεννήθηκε το 1813 και πέθανε την 1η Μαρτίου 1873 ταλαιπωρημένος από κακουχίες και αρρώστιες.
Γεννήθηκε στο Blantyre ,νότια της Γλασκόβης 19 Μαρτίου 1813. Το 1836 ,άρχισε να σπουδάζει ιατρική, οι θρησκευτικές του όμως και φιλανθρωπικές του τάσεις τον οδήγησαν στο ιεραποστολικό έργο. 
Αδυνατώντας να ταξιδέψει στην Κίνα, όπου είχε ζητήσει, έφτασε τον Ιούλιο του 1841 στη Ν. Αφρική, στη φυλή Μπαντού της Μποτσουάνα, όπου έζησε οκτώ χρόνια, εξερεύνησε την περιοχή και αποφάσισε να επεκτείνει τα ταξίδια του προς τον ποταμό Ζαμβέζη.
Ο αρχικός του στόχος ήταν να διαδώσει το χριστιανισμό  αλλά αργότερα ο στόχος του έγινε η εξερεύνηση πρώτα του Ζαμβέζη και των παραποτάμων του και μετά να βρει την πηγή του Νείλου.
Διέσχισε πρώτος την έρημο Καλαχάρι και το 1849 ανακάλυψε τη λίμνη Νγκάμι. Πήγε προς τη διεύθυνση της Αγκόλας και έφτασε στον Άγιο Παύλο της Λουάντα. Το 1851 ανακάλυψε τον ποταμό Ζαμβέζη που έδωσε και τ' όνομά του στη Ζάμπια. Μπήκε στο εσωτερικό της Ροδεσίας, και το 1854 ανακάλυψε τους καταρράκτες του Ζαμβέζη, που ονόμασε καταρράκτες της Βικτορίας « Victoria's  falls »προς τιμή της βασίλισσάς του, και έφτασε στην Κελιμάνε της Μοζαμβίκης.

Το 1858 έφτασε στο ποτάμι Σιρέ και το 1866 ανακάλυψε τις λίμνες Μπανγκουέλο και Μουέρου. Μετά τρία χρόνια αφιερώθηκε στη χαρτογράφηση των ακτών της λίμνης Ταγκανίκα. Ξαφνικά χάθηκαν τα ίχνη του και τότε οργανώθηκε μια αποστολή για να τον ανακαλύψουν. Τον βρήκαν το 1871 στις όχθες της λίμνης Ταγκανίκα και τον βοήθησαν. 
Υπήρξε ο πρώτος λευκός που διέσχισε κατά πλάτος τη Ν.Αφρική από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ινδικό ωκεανό.
Φιλοδοξούσε ν' ανακαλύψει τις πηγές του Νείλου και γι' αυτό αψηφούσε κι όλες τις κακουχίες, που τελικά του στοίχισαν τη ζωή του. Τα χειρόγραφα που άφησε είναι πολύτιμα και για τη γεωγραφική τους αξία, αλλά και για τις παρατηρήσεις που έκανε σχετικά με τα ζώα της Αφρικής και τις συνήθειες των ανθρώπων που την κατοικούν.
Τις εντυπώσεις του από τη ζωή και τη δράση του στην Αφρική έγραψε στο έργο "Ταξίδια και έρευνες ιεραποστόλου στη Ν. Αφρική" και στο ημερολόγιό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου