Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Εξερευνητές και θαλασσοπόροι : Βάσκο ντα Γκάμα


Ο Βάσκο ντα Γκάμα (Vasco da Gama) ήταν μεγάλος  Πορτογάλος θαλασσοπόρος ο οποίος πρώτος συνέδεσε θαλάσσια την Ευρώπη  με την Ινδία πραγματοποιώντας τον περίπλου της Αφρικής.
Γεννήθηκε στο Σίνες της Πορτογαλίας το 1469 και ήταν απόγονος παλιάς οικογένειας ευγενών. 
 Το 1487 ο βασιλιάς της Πορτογαλίας Ιωάννης Β΄ του ανέθεσε εξερευνητική αποστολή που σαν σκοπό της είχε την ανακάλυψη θαλάσσιου δρόμου για την Ινδία κάνοντας τον περίπλου της Αφρικής.
Αυτό ήταν αναγκαίο γιατί οι μουσουλμάνοι πειρατές δυσκόλευαν τα εμπορικά ταξίδια στις ακτές της ανατολικής Αφρικής και στην Ερυθρά θάλασσα 
Το 1497 , στις 8 Ιουλίου, ο Βάσκο ντα Γκάμα απέπλευσε από την Λισσαβώνα με 4 πλοία και 169 άνδρες για πλήρωμα.Κάτω από την επίβλεψή του έμπειρου Ντιάζ εξοπλίστηκαν τα τέσσερα πλοία για το ταξίδι. Μια μικρή καραβέλα των 50 τόνων θα χρησίμευε για τις παράκτιες διαδρομές και αναγνωρίσεις , ενώ ένα ανεφοδιαστικό πλοίο 300 τόνων θα μετέφερε τρόφιμα για τρία χρόνια.Τα άλλα δύο πλοία που εντάχθηκαν στο στόλο αποτελούσαν ,κατά κάποιον τρόπο, μια καινοτομία : ήταν πιο γερά από τις καραβέλες ,τρικάταρτα με τετράγωνα πανιά. 
 Με ενδιάμεσους σταθμούς τα νησιά του Πράσινου ακρωτηρίου  και την Αγία Ελένη έφτασε στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στις 8 Νοεμβρίου. Οι δυσκολίες της αποστολής ήταν πολλές και μεγάλες, με σημαντικότερη την ασθένεια των ανδρών του από σκορβούτο , λόγω έλλειψης νωπής τροφής και λαχανικών. Τον Μάρτιο του 1498 έφτασε στην Μοζαμβίκη και στις 12 Απριλίου έφτασε στο Μαλίντι της σημερινής Κένυας . Από εκεί με την βοήθεια πλοηγού που του παραχώρησε ο τοπικός φύλαρχος ξεκίνησε για την Καλκούτα  της Ινδίας όπου έφτασε τον Μάιο του 1498.
 Το 1502 ξεκινά εκ νέου με 21 πλοία και ιδρύει τις βάσεις της Σουφάλας και της Μοζαμβίκης στην σημερινή Μοζαμβίκη.
 Το 1503 επέστρεψε στην πατρίδα του.
Η αναγνώριση για τον μεγάλο θαλασσοπόρο ήρθε 21 ολόκληρα χρόνια μετά και ενώ ήταν παραγκωνισμένος όλο αυτό το διάστημα. Ο νέος βασιλιάς της Πορτογαλίας Ιωάννης Γ΄ του απένειμε τον τίτλο του Αντιβασιλέα της Ινδίας το 1524. Τέσσερις μήνες μετά ο Βάσκο ντα Γκάμα πέθανε σε ηλικία 55 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου