Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Οικολογικό λεξικό

Α
άμαξα=είναι ένα τροχοφόρο όχημα που σέρνεται από ζώα.
αναδασώνω=φυτεύω δέντρα σε κατεστρεμμένη από πυρκαγιά έκταση για να δημιουργηθεί ξανά το δάσος,
δηλαδή τεχνητή δημιουργία δάσους επειδή η φυσική του βλάστηση έχει καεί.
αναδάσωση=η δεντροφύτευση για δημιουργία δάσους σε μια αποψιλωμένη έκταση,δηλαδή η τεχνητή δημιουργία δάσους σε περιοχές όπου η φυσική βλάστηση έχει καεί ή κοπεί.
ανακύκλωση = επεξεργασία άχρηστου ή χρησιμοποιημένου υλικού (χαρτιού, πλαστικού , γυαλιού κ.λ.π.)  ώστε να γίνει δυνατή η επαναχρησιμοποίησή του.
ανεμογεννήτριες=είναι μηχανές που παράγουν ρεύμα από τον άνεμο.
ανεμοστρόβιλος=άνεμος με μεγάλη ισχύ-δύναμη που στο πέρασμά του προκαλεί καταστροφές.
ανθρωπογενές περιβάλλον=οτιδήποτε έχει δημιουργήσει και προσθέσει ο άνθρωπος στο φυσικό περιβάλλον.
αποψίλωση=η πλήρης καταστροφή της βλάστησης μιας περιοχής.
Αρκτούρος =οργάνωση για την προστασία σπάνιων ζώων.
ασβέστης =ορυκτό υλικό χρήσιμο στις οικοδομές
ατμόσφαιρα= η αεριώδης μάζα που περιβάλλει έναν πλανήτη.
 Β
βιοκλιματολογία= η επιστήμη που ασχολείται με την επίδραση του περιβάλλοντος στην ανάπτυξη οργανισμών και την κατανομή τους στη Γη.
  Γ
γεωργός=αυτός που ασχολείται με την καλλιέργεια της γης.
   Δ
δάσος= έκταση που καλύπτεται από  δέντρα.
δασοφύλακας=κρατικός υπάλληλος,
φύλακας δημοσίων δασών.
δέντρο =κάθε πολυετές και ξυλώδες φυτό,μεγάλου μεγέθους που έχει αυτοστηριζόμενο κορμό και διακλαδίζεται αρκετά ψηλά πάνω από το έδαφος,είναι ζωντανός οργανισμός ,δίνει οξυγόνο στην ατμόσφαιρα.
δεντροφύτευση= οργανωμένη, ομαδική φύτευση δέντρων σε καθορισμένη έκταση.
δρυμός=δάσος από  πυκνά και μεγάλα δέντρα ή γενικότερα, περιοχή που προστετεύεται από ειδικούς νόμους προκειμένου να διαφυλαχτεί η μοναδικότητα του φυσικού πλούτου.
    Ε
εμπρησμός= πρόκληση πυρκαγιάς με σκοπό την καταστροφή του δάσους.
ενέργεια =η ικανότητα ενός σώματος ή ενός συστήματος να παράγει έργο.
εργοστάσιο=κτήριο με ειδικές εγκαταστάσεις και μηχανήματα για την παραγωγή βιομηχανικών αγαθών.Πολλά από αυτά έχουν συχνά κατηγορηθεί ότι μολύνουν το περιβάλλον.
     Ζ                                              
ζωοοικολογία =κλάδος της οικολογίας που μελετά την επίδραση των αλλαγών του περιβάλλοντος , στα ζώα.
      Η
ηλιακή ενέργεια =μορφή ενέργειας που προέρχεται από τον Ήλιο και η εκμετάλλευσή της θα μας βοηθήσει στο μέλλον να μειώσουμε τη μόλυνση του πλανήτη.
ηχορύπανση= η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής που οφείλονται σε πολλούς και δυνατούς θορύβους. 
       Θ
θάμνος = πολυετές φυτό χωρίς κορμό , με μικρό ύψος και κλαδιά που φυτρώνουν χαμηλά στη βάση του.
         Ι
ίππος = το άλογο
                Κ
κάδος ανακύκλωσης = ειδικός ,πλαστικός,χρωματιστός κάδος στον οποίο τοποθετούμε υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν (γυαλί,πλαστικό,χαρτί, αλουμίνιο)
καθαριότητα = η ιδιότητα του καθαρού
καθαρό περιβάλλον =το καθαρό περιβάλλον έχει άμεση σχέση με την οικολογία και την ανακύκλωση και πρέπει να ξέρουμε πώς να το καταφέρουμε για να προστατέψουμε τον πλανήτη μας.              
                   Λ
λαθροθηρία=το κυνήγι θηραμάτων που γίνεται παράνομα.
λαθροϋλοτόμος=η παράνομη,συστηματική κοπή και εμπορία ξυλείας  χωρίς την άδεια του δασαρχείου.
λουλουδάκι = το μικρό λουλούδι, το ανθάκι.
                      Μ
μόλυνση=ρύπανση από διάφορες ξένες ουσίες,η καταστροφή του πλανήτη από τον άνθρωπο
                         Ν
νάμα=το νερό της πηγής
νεοσσός=νεογέννητο πτηνό
νερό= είναι η περισσότερο διαδεδομένη χημική ένωση που είναι απαραίτητη σε όλες τις γνωστές μορφές ζωής στον πλανήτη μας 
νεροπηγή
νερόμυλος= είναι  µια από τις αρχαιότερες  µηχανές που χρησιµοποίησε ο άνθρωπος πριν χιλιάδες χρόνια και χρησιµεύει για την άλεση των σιτηρών όπως καλαµπόκι, σιτάρι και την παραγωγή αλεύρου
νέφος= ή σύννεφο  αποτελεί  σύνολο υδρατμών, παγοκρυστάλλων, ή συνδυασμό των προηγουμένων, που προέρχονται από την συμπύκνωση των υδρατμών που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα.
νέφος καπνομίχλης που σχηματίζεται όταν έχουμε υψηλή συγκέντρωση ρύπων, όπως το διοξείδιο του θείου και αιρούμενα σωματίδια, σε συνδυασμό με σχετικά χαμηλή θερμοκρασία και μεγάλη σχετική υγρασία, μολύνει το περιβάλλον και είναι επικίνδυνο για τους ζωντανούς οργανισμούς 
νιτρική αμμωνία =λίπασμα για φυτά
νυχτερίδα =νυχτόβιο θηλαστικό που πετά
νυχτολούλουδο=πρόκειται για θάμνο, με γυαλιστερά και μεγάλα πράσινα φύλλα. Τα λουλούδια του δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά σε εμφάνιση, όμως η αξία τους είναι στο έντονο ,γλυκό τους άρωμα ιδιαίτερα μετά τη δύση του ηλίου και όλη τη νύχτα. 
Ξ
ξύλο=υλικό που παίρνουμε από τα δέντρα
 Ο
οικολογία
οικολογικό λεωφορείο=λεωφορείο που δε μολύνει το περιβάλλον ,έχει άμεση σχέση με την οοικολογία
οικολογικός=ο σχετικός με την οικολογία
οικολόγος=ο ειδικευμένος στην οικολογία, βιολόγος αλλά και αυτός που ασχολείται συστηματικά με την οικολογία.
οικοσύστημα=το λειτουργικό σύστημα των έμβιων όντων μιας περιοχής (δηλαδή τα ζώα , τα φυτά και οι μικροοργανισμοί )που αλληλεπιδρούν με το αβιοτικό περιβάλλον (έδαφος,νερό ,κλίμα) για να διαμορφώσει χαρακτηριστικούς κύκλους ύλης και ενέργειας.
       με άλλα λόγια είναι κάθε φυσικός χώρος μέσα στον οποίο εκδηλώνεται σχέση διάφορων ζωντανών και μη ζωντανών παραγόντων μεταξύ τους και οι επιδράσεις που ασούνται μεταξύ τους.
οικοτουρισμός=τουρισμός που σέβεται το περιβάλλον και συνδυάζει τις διακοπές και τις οκολογικές δραστηριότητες, προσαρμόζεται στο φυσικό τρόπο ζωής και την αρμονία του κάθε τόπου φέρνοντας τον άνθρωπο κοντά στη φύση.
οικοφυσιολογία=μελετά την επίδραση του βιοτικού περιβάλλοντος στη φυσιολογία του ατόμου και την προσαρμογή του στο περιβάλλον
οξυγόνο=είναι ο αέρας καθαρός από καυσαέρια όπως τον χρειαζόμαστε για να ζήσουμε
οχήματα=εργαλεία που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για να κάνει μακρινές διαδρομές, τα οποία καταναλώνουν βενζίνη ,παράγουν καυσαέρια και μολύνουν το περιβάλλον.
   Π
πανίδα=το σύνολο των ειδών των ζώων κάθε τόπου
πεδιάδα=είναι ένα μεγάλο κομμάτι γης που δεν έχει βουνά και εκεί μπορούν να καλλιεργούν οι γεωργοί.
περιβάλλον=το σύνολο των φυσικών , οικογενειακών και κοινωνικών συνθηκών μέσα στις οποίες κάποιος γεννιέται , ζει και αναπτύσσεται.
περιβαλλοντικός=αυτός που ανήκει ή αναφέρεται  στο περιβάλλον
περιβαλλοντισμός=θεωρία κατά την οποία το φυσικό περιβάλλον είναι καθοριστικός παράγοντας για την πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη.
περιβαλλοντολογία=ειδικός επιστημονικός κλάδος που ερευνά το περιβάλλον στο οποίο ζει ο άνθρωπος με σκοπό τη βελτίωση της ζωής του μέσα σε αυτό.
περιβαλλοντολόγος=ο επστήμονας που ασχολείται με τη μελέτη του περιβάλλοντος.
πετρελαιοκηλίδα=δηιουργείται όταν πέφτει πετρέλαιο στη θάλασσα συνήθως μετά από διαρροή σε δεξαμενόπλοιο που το μεταφέρει
      Ρ
ρύπανση=το βρόμισμα, το λέρωμα,η μόλυνση του περιβάλλοντος από τη συσσώρευση βλαβερών ουσιών σε μεγαλύτερο βαθμό από τον κανονικό. Η ρύπανση του περιβάλλοντος δημιουργεί προβλήματα στηνυγεία του ανθρώπου.
        Σ
σεισμός=η μετακίνηση μεγάλων πλακών κάτω από την επιφάνεια της γης που προκαλεί καταστροφές και τρόμο στους ανθρώπους.
           Τ
ταύρος=μηρυκαστικό ζώο, το αρσενικό της αγελάδας
τερμίτης=ή αλλιώς άσπρο μυρμήγκι ,είδος εντόμου που τρέφεται με ξύλο
τεχνητό δάσοςδάσος που δημιουργείται με την επέμβαση του ανθρώπου με αναδάσωση σε γυμνό έδαφος ή σε εκτάσεις που προϋπήρχε δάσος αλλά καταστράφηκε για διάφορους λόγους και δεν μπόρεσε να αναγεννηθεί. Κύριος σκοπός της δημιουργίας ενός τεχνητού δάσους είναι η αντιπλημμυρική προστασία, η σταθεροποίηση του εδάφους, η αποκατάσταση του περιβάλλοντος και η ισορροπία του
τεχνητό περιβάλλον=είναι τα προϊόντα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, τα αποτελέσματα της κοινωνικής οργάνωσης, της τεχνολογίας και όλων των μέσων που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος.
τζίτζικας=είναι ένα έντομο που ζει συνήθως στα δένδρα και παράγει ένα χαρακτηριστικό ήχο που προδίδει την παρουσία του. 
τίγρης=η τίγρη (αρσενικό: ο τίγρης) είναι σαρκοφάγο θηλαστικό, της οικογένειας των αιλουριδών
τριαντάφυλλο=το λουλούδι της τριανταφυλλιάς
τροποποιημένα προϊόντα= τρόφιμα που προέρχονται από φυτά που έχουν δεχθεί αλλαγές στον γενετικό τους κώδικα ,δηλαδή επιστήμονες παίρνουν γονίδια από άλλα φυτά ή ζώα και τα τοποθετούν στο φυτό που θέλουν να του δώσουν μία επιπλέον ιδιότητα. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν κατά μία έννοια να τα κάνουν καλύτερα.
τροφική αλυσίδα= η ακολουθία της μεταφοράς ύλης και ενέργειας από οργανισμό σε οργανισμό με τη μορφή τροφής. Πρόκειται δηλαδή για μια «αλυσίδα» οργανισμών, που υπάρχει σε κάθε οικοσύστημα, όπου οι επόμενοι (ή ανώτεροι) τρέφονται από τους προηγούμενους.




τρόφιμα βιολογικά=
τρόφιμα που μεγαλώνουν με βιολογική καλλιέργεια που είναι μια μέθοδος καλλιέργειας η οποία ελαχιστοποιεί ή αποφεύγει πλήρως τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων,ορμονών καθώς και πρόσθετων ουσιών στις ζωοτροφές.
τυφώνας=είναι ένας μεγάλος και ισχυρός τροπικός κυκλώνας,  που περιστρέφεται αντίθετα προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού .
            Υ
ύαινα= νυχτόβιο,σαρκοφάγο θηλαστικό .Θεωρείται αποκρουστικό  εξαιτίας της συνήθειας του να τρέφεται κυρίως από νεκρά ζώα και της αντιπαθητικής του εμφάνισης.
υάκινθος=είδος λουλουδιού
υγραέριο=αέριο καύσιμο
υδατοκαλλιέργεια =είναι η εκτροφή υδρόβιων οργανισμών, όπως τα ψάρια, τα οστρακοειδή και ακόμα και τα φυτά.  Αλλιώς«γαλάζια επανάσταση», καθώς αποτελεί τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο κλάδο παραγωγής τροφίμων, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μόνη λύση για την αναπλήρωση του κενού που δημιουργείται σε ψάρια, λόγω της αύξησης της κατανάλωσης και της υπεραλίευσης. 
υδραγωγείο=ονομάζουμε το τεχνητό κανάλι που κατασκευάζεται για να μεταβιβάσει το νερό από μια θέση σε μια άλλη.
υδροβιολογία=ο κλάδος της Βιολογίας που έχει ως κύριο αντικείμενο την εξέταση  των υδρόβιων  οργανισμών καθώς και το περιβάλλον στο οποίο αυτά ζουν, δηλαδή το νερό.
υδρόβιος=αυτός που ζει στο νερό
υδροβιότοπος=ορίζουμε τις περιοχές εκείνες, όπου το νερό αποτελεί τον κύριο παράγοντα ελέχγου του περιβάλλοντος και της πανίδας και χλωρίδας γενικότερα. 
υδροηλεκτρικά εργοστάσια=ονομάζονται οι εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την εκμετάλλευση της δυναμικής ενέργειας του νερού (π.χ ενός ποταμού, μιας λίμνης κτλ.). Δεδομένου ότι παράγουν ενέργεια χωρίς να καταναλώνουν φυσικούς πόρους, θεωρούνται ως τρόποι παραγωγής ενέργειας από ανακυκλώσιμες πηγές.
υδροπονία=είναι μία μέθοδος η οποία αντικαθιστά το χώμα με τον περλίτη. Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι σημαντικά. Γίνεται σωστή διαχείριση του νερού άρδευσης και μπορεί να εγκατασταθεί ένα σύστημα ανακύκλωσης του. Έτσι δεν πηγαίνει χαμένη έστω και η μικρότερη ποσότητα νερού,  με αποτέλεσμα την πιο οικονομική ανάπτυξη και συντήρηση του κήπου. 



υδροστρόβιλος=μηχανή  εφοδιασμένη με ένα περιστρεφόμενο μέρος, το στροφέα, ο οποίος κινείται με την ενέργεια ενός ρευστού,συνήθως την ενέργεια των υδατοπτώσεων για να δώσουν μηχανική ενέργεια.
υδρόφυτο=είναι τα φυτά που ζουν μερικών ή τελείως βυθισμένα στο νερό για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες.  
ύδωρ................νερό ................νεράκι                
υλοτόμος=ξυλοκόπος
ύπαιθρος=εξοχή,περοχή μακριά από την πόλη
υπερθέρμανση του πλανήτη =ο μέσος όρος της θερμοκρασίας του πλανήτη αυξάνεται με αποτέλεσμα μεγάλες αλλαγές στο κλίμα και αύξηση παγκόσμιων καταστροφικών φαινομένων όπως λιώσιμο των πάγων,πυρκαγιές πλημμύρες...
ύφαλος=υποθαλάσσιος βράχος σε μικρό βάθος  (δεν εξέχει από την επιφάνεια της θάλασσας)
     Φ
φυσιοδίφης=ερευνητής της φύσης ,αυτός που ασχολείται με την επιστημονική σπουδή των φυτών , των ζώων και των ορυκτών.
φωτοβολταϊκό=είναι συσκευές που παράγουν ρεύμα από τον ήλιο
         Χ
χημικά απόβλητα=χημικές ουσίες που παράγονται από μεγάλα εργοστάσια και αποβάλλονται ως άχρηστες. Οι ουσίες αυτές είναι καταστροφικές για το περιβάλλον και επικίνδυνες για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων.
χλωρίδα=ποικιλία από φυτά και δέντρα κάθε τόπου
              Ψ


ψαρότοπος=τόπος ,θαλάσσια περιοχή,
 με πολλά ψάρια.





                 Ω
ωκεανός=πολύ μεγάλη θαλάσσια επιφάνεια
ωκεανογραφία=ονομάζεται η επιστήμη η οποία ερευνά και μελετά τους ωκεανούς, τις θάλασσες και τις λίμνες, τον πυθμένα τους και τις ακτές που τα περιβάλλουν.
ωκεανογράφος= ο επιστήμονας που μελετά την ωκεανογραφία
ωκεανολογία=η επιστήμη που ασχολείται τους ωκεανούς και τις τεχνικές που σχετίζονται με τη οικονομική εκμετάλλευσή τους
ωκεανολόγος=ο επιστήμονας που μελετά την ωκεανολογία
ωφέλιμοι οργανισμοί= οργανισμοί που κάνουν καλό
       Η χρήση ωφελίμων οργανισμών όπως εντόμων, ακάρεων και νηματωδών για τον έλεγχο βλαβερών εχθρών σε διάφορες καλλιέργειες λαμβάνει χώρα παγκοσμίως για πάνω απο 3 δεκαετίες. Ο συνήθης τρόπος αντιμετώπισης των εχθρών ήταν αποκλειστικά η χρήση χημικών, αλλά η αλλόγιστη χρήση αυτών, οδήγησε σε ανάπτυξη ανθεκτικότητας με αποτέλεσμα ο έλεγχος των εχθρών να είναι πλέον προβληματικός.
ωοπαραγωγή=παραγωγή αβγών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου